Sunday, November 28, 2010

sAmBaL tEmPe

Pagi-pagi lagi area umah zura dah riuh. Riuh pasal ape? Itu yang zura kena skodeng dulu. Ouh. Jiran depan umah wat katering. Aunty N masak memasak kat depan umah. Selang dua buah umah (senang citer . Sebelah umah Aunty Maya. Aunty Lin) nak pindah umah. Pastu umah kat Saga die sewakan kat orang lain. Agak riuhlah ya disitu. Mama ape lagi. Gi umah Aunty Lin, tolong-tolong pe yang patut. Disebabkan mama di sanun begitu leka bersosial bersama rakan rakan seperjuangannya,maka terlupalah mama untuk masak. Zura pon ameklah iniatiative lain. Ape laei, tung tang tung tang lah bersendirian di dapur.

Wah! Ade tempe, ikan bilis pon ade. Bukak peti es, sport check ade x cili blend. Opss. Seb bek ade. Ok. Jom mulakan operasi. -_- .

Firstly, prepared ingredients :
  1. minyak
  2. tempe & ikan bilis
  3. bawang besar& bawang putih (blend/tumbuk2)
  4. garam & pak aji
  5. gula
Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak seperti biase.
  2. goreng tempe & ikan bilis. (zura suka goreng dulu. sebab nanti rangup.)
  3. angkat tempe & ikan bilis. dan letakkan ke tepi.
  4. tumis bawang besar dan bawang putih. hope gunakan minyak sedikit tok kurangkan kolestrol ya kengkawan.
  5. Agak-agak da naik bau. but make sure jangan sampai hangus. Masukkan cili blend. Dan kacau
  6. Masukkan garam secukup rasa. Pak aji sikit. Tak letak pon tak pe. Leh elakkan rambut cepat gugur. Botak.
  7. masukkan gula sedikit. Toksah letak banyak. Nanti manis. Tak sedap gitu. Dan kacau.
  8. Bila cili blend da kelihatan gelap2 sikit. Tapi jangan gelap sangat. Dalam erti kata lain. Cili da masak. Kita masukkan tempe & ikan bilis goreng tadi. Dan gaul.
  9. tunggu dalan 2 atau 3 minit. Taraaaa....
  10. Siap. Ok. Boleh dihidangkan. Hehehe.

p/s: Zura slalu wat. chup2. Slalu ke aku masak??. Ah. Apa apa aje lah. Sambal tempe ni, zura suka wat kering kering. Kalo kengkawan suke basah2/ banyak sambal. Kengkawan leh lah masukkan cili blend lebih banyak sedikit. . Minyak pon buleh. Tapi PERHATIAN ya kengkawan. tak elok, makan makanan yang banyak minyak. T_T


2 comments: